Cruising Skandinavien och Baltikum

Cruising Skandinavien och Baltikum

För alla vinterresenärer … Jag måste säga att detta är inte för dig. För vila och huvuddelen av er som används för att resa under sommaren, är detta verkligen din plats. Mitt förslag är att diskutera lite om de möjligheter vi har när det gäller att planera en kryssning i norra Europa, eftersom alternativen är många men de verkliga erbjudanden gömmer (och skrivas på svenska, faktiskt!)

Låt oss börja. Först av allt, låt mig definiera norra Europa: Norge, Sverige, Finland och Danmark anses vara Skandinavien medan Estland, Lettland och Litauen kallas de baltiska länderna. Jag vill sätta dem ifrån varandra som jag förstår att varje grupp passar olika resenärers drömmar. Medan Skandinavien passar in i så mycket kallade ”modell för Europa” länder, speciellt när det gäller välfärdsstaten, säkerhet, renlighet och allmänna ekonomiska levnadsstandard, är Baltikum i processen för att få fram. Alltför många år under ryskt inflytande (med alla mina avseenden för Ryssland) och för få inom ramen för Europeiska unionen.

För de önskemål som letar efter paradiset att leva i, kommer troligen en resa till Skandinavien passar de flesta din ideala semester. Du hittar de mest fashionabla och raffinerade befolkning du någonsin kan föreställa sig, vackra mycket välbevarade gamla byggnader, stora gröna parker och trädgårdar och speciellt, städer som hävdar att himlen att de är där för att göra en skillnad och som ska följas. Gå på gatorna i en nordisk kapital gör att du känner som kungen har du inuti. Om du funderar på att begrava din hjärna i det förflutna, om du gillar att upptäcka platser som nyligen har varit inblandade i konflikter och om denna känsla kan fortfarande hittas i atmosfären, då Baltikum är din plats. Du hittar det de mest extrema kontraster mellan de återstående och knappast stående gamla byggnader som överlevde bombningarna (Tallin, Estlands huvudstad, fick mer än 50% av sina bostadshus förstörts) och de nya glasgjorda skyskrapor. Denna olika delar av berättelsen placeras riktigt nära en till varandra, och ibland till och med vägg till vägg.

När du har gjort detta beslut, eller om du väljer dem båda, är nästa steg att besluta om transporten. Reser med flyg med Sterling Airlines eller med FlyNordic kan vara ett mycket bra alternativ i regionen, men i det här fallet, och om du har ett minimum av tid, rekommenderar jag starkt att ta alternativet havet. Det finns många möjligheter, allt dem tillräckligt bra för att övervägas, men en som stiger som ett verkligt hot deal är den som erbjuds av Viking Line. Det enda du behöver är någon som kan hjälpa dig med det svenska språket. Eller en lämplig ordbok, naturligtvis.

Viking Lines tjänar främst Stockholm (Sverige) och Helsingfors (Finland). En första fartyget kommer att göra detta resplan normalt. De har också ett andra kärl, Cinderella, som går för ett slags Night Party resa, där du tillbringar hela natten … som du föredrar, och sedan kommer till en ö vid 07:00, lämna igen vid 8 : 00:00. Ni kan föreställa mängden besökare som landar på denna ö, förmodligen runt 0,5% av det totala antalet passagerare i båten. För tjänsten till denna ö måste du betala en liten avgift, men för resan till Finland, har du en stor möjlighet att resa gratis att jag ska förklara.

På Viking Lines webbsida, har du möjlighet att få registrerade med dem, på ett sätt som de kommer att e-post specialerbjudanden hela tiden. En del av detta anbud kommer att säga att du har möjlighet att resa gratis till Helsingfors avgår på eftermiddagen från Stockholm och anländer dit på morgonen nästa dag, så att du kan besöka staden för ca 8 timmar, och sedan komma tillbaka till Stockholm på eftermiddagen den dag du kom. Thats en snabb resa, ja. Det boende du kommer att få är en liten 4 bäddar stuga, troligen på insidan, ja. Men du kan boka så många personer som du vill under ditt namn, så jag tror att det är ett mycket bra alternativ för familjer och grupper av vänner, eftersom du har möjlighet att undvika en hotellnatt genom att spendera det gratis i båten, har tillgång till en mängd olika föreställningar ombord och olika aktiviteter, och även göra ett snabbt besök i Helsingfors, vilket inte är så stor som Stockholm och kan göras i 8 timmar.

Thats en. Den andra affären, kanske inte så stor och lätt, men fortfarande bra, är Tallink Line. De ger den väg som förbinder Stockholm med Riga (Lettland) och Tallin (Estland). Affären är speciellt i resan till Riga, så ofta de har några särskilda rabatter som gör att du kan göra samma sak som du gjorde med Viking Line, för cirka 7 euro (11 dollar), vilket inte är dåligt alls.

När allt kommer omkring, bara en snabb anteckning. Alternativet Tallink kan bokas i förväg, men normalt Viking Lines erbjudanden kommer att få veta till dig med max en månad förväg, så det är verkligen ett alternativ som du kan ta improvisera i sista minuten eller redan på din semester. Kom bara ihåg att ha din svenska översättare nära dig. Och nej, jag bor i Stockholm, men jag talar inte svenska, så det är inte ett alternativ!