Reseångest? Här har du några tips!

Reseångest? Här har du några tips!

De flesta av oss njuter av semester och resor. Men det finns även många som tillhör gruppen som får reseångest. Reseångest är inte en sjukdom utan det är snarare rädslan för det okända .

Rädsla för resan är oftast orsakad av flera faktorer. Rädsla för att flyga, Tidigare dåliga erfarenhter. Medans andra oroar sig för sitt hem eller husdjur. Du som inte lider av Reseångest kan säkert relatera dig till denna frågan –”Stängde jag av spisen innan jag åkte?”.

Allt detta är exempel på bekymmer som i samband med resor kan leda till olika grader av oro som leder till Reseångest. Oavsett vad det är som orsakar din ångest så kan de verkligen ta bort glädjen ur en annars spännande resa.

Reseångest är vanligt hos både erfarna och oerfarna resenärer. Det flesta av oss har har positivia minnen och historier från våra resor. Och de beror antaglien på att vi lärde oss att hantera våra farhågor och har återfått glädjen av att resa.

Det är aldrig försent. Du, presic som jag kan övervinna din reseångest genom att använda dig av ett par smarta råd. Jag säger inte att de kommer vara lätt. Men det går att göra det lättare.

1. Planering

Tom Page – 2012

Ta god tid på dig att föreberedda dig innan du reser. Fundera på dina tidigare erfarenheter om du har några. Vad kan du göra för att underlätta för dig själv? Vad var det som du störde dig mest på sist du reste? Är du rädd för att flyga? Ta med dig en MP3 spelare eller mobil (med flygläge) som du laddat full med musik eller ljudböcker. Ta med dig en bok och försök hålla dig sysselsatt, det underlättar.

Mitt tips är att du planerar upp din resa och försöker fundera på vad det är som skapar mest oro och agerar i förväg. En enkel punktlista kan göra underverk. Skriv upp vad du tror du kommer behöva och packa tidigt! Det kommer ge dig möjligheten att organisera dig tidigt och kommer hjälpa dig motverka reseångest.

2. Ta kontroll

De flesta av oss som lider av reseångest  är mycket väl medvetna om vad det är vi oroar oss för. Vi underviker gärna att ta hand om alla detaljer så som att; boka biljettern, packa i förväg m.m. Vi kommer med ursäkter och drar ut på våra uppgifter allt  detta p.g.a tidigare dåliga erfarenheter vi stött på under våra resor. Vi som lider av reseångest måste försöka att ta tag i våran rädsla. Den kommer aldrig att försvinna om vi inte gör det. Om du verkligen vill ta kontroll över din reseångest föreslår jag att du tar hand om detaljerna. Det kommer få dig att kunna se hela händelse förloppet och det ger dig en känsla av kontroll som kommer hjälpa dig när det är dax att åka iväg.

3. Flygskräck

Derek Keats-2011

Den vanligaste formen av oro som leder till reseångest är flygskräck. För oss människor som oroar sig flyga. Vi måste gräva djupt ner för att ta reda på vad exakt det är som är roten till rädslan. Ta reda på exakt vad det är som skrämmer dig. Lider du av akrofobi eller är det klaustrofobi? Eller är det kanske motor ljuden som stör dig? Eller är det turbulensen som försätter dig i skräck. Alla dessa farhågor är irrationella vilket innebär att du kan motverka dem med rationalitet. Flygbolagen har strikta säkerhetsåtgärder ombord. När du är ombord så försök att lyssna på åtföljande instruktioner för att lugna dina nerver . Använda dig av något som du gillar, såsom musik att störa dina tankar när du är ute och reser