Skandinavien en  Blick

Skandinavien en  Blick

De skandinaviska länderna – Danmark, Norge, Sverige och Finland – är utan tvekan bland de minst kända länder i Europa. I Norge, Sverige och Finland majoriteten av befolkningen bor i söder, i rika, moderna städer, som också är rikt på historia och tradition. Bort från de största städerna ligger vidsträckta orörda, ofta vild terräng, från hisnande norska fjordarna till täta tallskogar och klara sjöar i Finland. På drygt sju timmar med tåg från Helsingfors, S: t Petersburg, Rysslands näst största stad, är lättillgängligt från östra Skandinavien.

Oslo, Norges huvudstad, är en attraktiv stad med stora neoklassiska byggnader, breda boulevarder och grönområden. I Frogner-parken, en av de största parkerna, är en samling verk av den excentriska norska skulptören Gustav Vigeland (1869-1943).

Bergenwas den största staden och viktigaste hamnen i medeltida Norge. Dess gator kantas av fina historiska monument, inklusive 12thcenturyMariakirken, den äldsta byggnaden i staden.

Copenhagenis en kosmopolitisk stad med en avslappnad och välkomnande atmosfär. Bland den danska huvudstadens mest besökta attraktioner är nöjesparken Tivoli, med dess berömda kinesiska pagoden.

Helsingfors Finlands huvudstad, kan skryta med en imponerande blandning av neoklassisk och modern 20th-talsarkitektur. Stadens navet i verksamheten är torget vid vattnet, som på sommaren fylls med publik som besöker hantverks och matstånd.

St Petersburg, Rysslands ”kulturhuvudstad”, är en enkel sida resa från Helsingfors. Stadens pulsåder, Nevsky Prospekt, är fullmatad med butiker, café och monumentala arkitektur.

Stockholmenjoys en oöverträffad miljö omgiven av vatten och orörd natur som sträcker sig ända in i centrum. Med utsikt över Riddarfjardenchannel är Stadshuset (City Hall), en symbol för staden.